Ini diantara kuih yang kebiasaanya dalam kategori TERLAMPAU MANIS (tapi semuanya bergantung kepada kedai dan pembuat yang menjualnya)
BADAK BERENDAM (inti biasanya kacang hijau)
Sekarang ini amat sukar untuk mendapatkannya!
BUBUR CHACO (bukan di pronounce sebagai KAKO)
...Kebiasaannya ini mudah didapati di rumah-rumah orang Kelantan.
JALA EMAS @ JALA MAH (slang Klate)
....lebih terkenal ketika Bulan Puasa
BUAH TANJUNG (slang klate...woh tanjung)
PUTU (berkuah)
LADU (kuih ini berasal dari India)
DAN......lagi kepelbagaian makanan kelantan!
PERUT (Lembu) AIR ASAM.....(meleleh air liur tu!)
Ni lagi satu...memang famous di Klate...SUP GEAR BOX ( bahagian lutut ke bawah lembu)
Yang ni pula...rare spesies! Sukar untuk di dapati walaupun di Klate. Penulis berkesempatan untuk mendapatkan hidangan SUP KAKI KAMBING di sebuah restoran di tepi highway Salor. Kalau dari RTC menuju ke Pasir Mas, restoran ini terletak di kanan jalan.
Ini pula....selalu dihidangkan sebagai makanan petang atau Dessert...CHOLEK PERUT. Kalau yang famous yang saya pernah makan...gerai yang terletak di hadapan stesen keretapi Pasir Mas.
Ini pula di antara kuih-muih yang kebiasaannya mudah didapati di Klate.....
AKOK BERLAUK
BADAK (kenapa di panggil badak masih menjadi tanda tanya!)
Ni kuih yang memangnya sinonim dengan gadis-gadis klate.....CIK MEK
CUCUR (kuih seakan-akan telur mata kerbau)
Inilah kuih yang menggunakan tepung
yang selalu disebutkan dalam filem
DO RE MI, kuih GOMOK
Ini kuih KOSUI (slang klate..kosu je) tapi bukan kiasu ye!
Kuih ini pula merupakan kuih yang menjadi kemestian kepada pahlawan-pahlawan masa dulu-dulu kut!....LOMPAT TIKAM
Ini juga merupakan KOSUI (yang telah dipermodenkan, selaras dengan zaman moden!)
Ini salah satu dari dua kueh yang namanya tak sedap didengar tapi sedap dimakan....TAHI MINYAK
No comments:
Post a Comment